Ανακοινώσεις Επιστροφή

Ανακοίνωση - Απαντήσεις του Υ.Υ. από τη Συνάντηση της 19ης Μαρτίου 2024, Δημοσίευση:23-03-2024

Αθήνα 23/03/2024

Αρ. πρωτ. 022

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η          

               Απαντήσεις του υπουργού Υγείας στα αιτήματα που του τέθηκαν από το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. στην συνάντηση της 19ης Μαρτίου 2024:

               Για το θέμα του Οργανισμού ο οποίος είναι απαρχαιωμένος και δημιουργήθηκε πριν 35 και πλέον έτη: Συμφώνησε στην άμεση δημιουργία νέου Οργανισμού του ΕΚΑΒ που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και  που θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ Πανελλαδικά.

               Προκήρυξη μόνιμου προσωπικού: Εντός του 2024 θα εκδοθεί νέα προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό. Για το θέμα αυτό θα ξαναγίνει συνάντηση τόσο με τον ίδιο, όσο και με τον άμεσο συνεργάτη του στο Υπουργείο. Ενημερώθηκε ότι έχει γίνει προσφυγή από το Σωματείο στο Σ.τ.Ε. και παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά της προκήρυξης που βγήκε στον αέρα τον προηγούμενο μήνα σε ότι αφορά τις ποσοστώσεις και τα προσόντα που ζητούνται και  στερούν από το Ε.Κ.Α.Β. μεγάλο αριθμό γενικών θέσεων πιστοποιημένων διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων. Να μην γίνονται προσλήψεις μη πιστοποιημένου και ανειδίκευτου προσωπικού για κανένα λόγο.

               Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα: Συμφωνεί με το αίτημα των εργαζομένων αλλά δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Υγείας.

               Αναβάθμιση της ειδικότητας του διασώστη –  πληρώματος ασθενοφόρου στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είσοδος μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Ακαδημίας διασωστών. Προτάθηκε μετά το τέλος των σπουδών τους οι απόφοιτοι της Ακαδημίας να εκπληρώνουν την στρατιωτική τους θητεία σε νησιά  και απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν τομείς του Ε.Κ.Α.Β. και να εντάσσονται σε ένα περιφερειακό ιατρείο, στελεχώνοντας ασθενοφόρο που θα εκτελεί τις επείγουσες διακομιδές που θα προκύψουν. Έτσι θα σταματήσουν οι λύσεις απελπισίας από το Κράτος σε αυτές τις περιοχές που δεν υπάρχει τομέας Ε.Κ.Α.Β. και προχωρά στην λειτουργία ασθενοφόρων με πλήρως ακατάλληλο προσωπικό (δήμαρχοι, υπάλληλοι δήμων ή κοινοτήτων, στρατιωτικοί, πυροσβέστες). Ο Υπουργός το είδε πολύ θετικά το αίτημα και θα το συζητήσουμε εκ νέου στην επόμενη συνάντηση.

               Επικουρικό προσωπικό, μετατροπή συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου: Είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή μετατροπή διότι έχει κώλυμα συνταγματικότητας, δεν θα φύγει κανένας επικουρικός υπάλληλος, χρειάζονται όλοι στο σύστημα υγείας, θα απορροφηθούν μέσω προκηρύξεων, θα ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις τους. Τονίσαμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η αυξημένη μοριοδότηση και στις επόμενες προκηρύξεις ώστε να παραμείνουν όλοι.

               Προσλήψεις τεχνικού και διοικητικού προσωπικού: Του τονίσαμε την τεράστια σημασία που διαδραματίζουν τα υπάρχοντα συνεργεία επισκευής οχημάτων του Ε.Κ.Α.Β. σε όλη την Ελλάδα σε σύγκριση με τα εξουσιοδοτημένα εξωτερικά συνεργεία, το κόστος που προκαλούν στον προϋπολογισμό του Ε.Κ.Α.Β. και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις επισκευές των ασθενοφόρων. Ζητήσαμε άμεσα  προσλήψεις τεχνικού προσωπικού και μιλάμε για λίγες δεκάδες προσλήψεων Πανελλαδικά που θα φανεί άμεσα η χρησιμότητα τους.

               Το ίδιο και για το Διοικητικό προσωπικό που μεγάλο μέρος του είναι επικουρικό, έχει στηρίξει την Υπηρεσία σε μεγάλο βαθμό και τυχόν αποχώρηση τους θα δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο Ε.Κ.Α.Β.

               Μας είπε να το συζητήσουμε και αυτό με τον άμεσο συνεργάτη του μήπως μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες ειδικότητες στην προκήρυξη που θα εκδοθεί. Θα γίνει σύντομα νέα συνάντηση.

               Οικονομικά ζητήματα, ειδικό μισθολόγιο, δαπάνη ετοιμότητας, αύξηση ποσού για εργασία σε αργίες – νυχτερινές βάρδιες: Απάντησε ξανά ότι στηρίζει τα αιτήματα μας και ειδικά τα οικονομικά, εδώ όμως το επιπλέον κόστος αφορά και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σκέφτεται μια λύση μήπως δοθεί κάτι, όχι ως  χρηματικό ποσό αλλά ως είδος με την μορφή VOUCHER για την αγορά αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης και αυτό θα είναι είτε μηνιαίας χορήγησης, είτε ετήσιας. Θα έχουμε νέα επικοινωνία για αυτό καθώς θα του καταθέσουμε παράλληλα και μια κοστολόγηση των αιτημάτων που του παραθέσαμε για να συζητηθεί και με το Υπουργείο Οικονομικών.

               Θέσπιση κινήτρων για τις προκηρύξεις σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που καθίστανται άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Αυτό στο κοντινό μέλλον θα στερήσει από αυτές τις περιοχές δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς, επαγγελματίες υγείας,  δασκάλους, καθηγητές και άλλους. Ζητήσαμε να δοθούν κίνητρα όπως κάλυψη στεγαστικών αναγκών και μοριοδότηση παραμονής σε αυτές τις περιοχές, δυνατότητα μετάθεσης μετά από κάποια έτη και ταυτόχρονα νέα προκήρυξη για να καλύπτεται η θέση.

               Συμφώνησε και είπε ότι εξετάζεται σε πολλές περιοχές η κατασκευή προκάτ κατοικιών ώστε να δίνεται μια λύση σε υπαλλήλους που θα διορίζονται.

               Αυστηροποίηση ποινών για να σταματήσει η άσκηση βίας κατά διασωστών του Ε.Κ.Α.Β. κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους:  Από τον Μάιο τίθεται σε ισχύ η νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπει μεγαλύτερες ποινές αλλά και φυλάκιση  για επιθέσεις σε υγειονομικό προσωπικό που περιλαμβάνει και τους διασώστες του Ε.Κ.Α.Β.

               Αυτά ήταν όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση και στην επόμενη που θα γίνει σύντομα θα γνωρίζουμε και τι πορεία θα έχουν τα αιτήματα μας.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας

 

 

 

 

Γεώργιος Μαθιόπουλος

Αναστάσιος Γιάνναρης 



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.