Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 28/8/2022, Δημοσίευση:28-08-2022

 Αθήνα 28-08-2022

Αρ. πρωτ.: 043


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Το Ε.Κ.Α.Β. αποτελεί τον μοναδικό  δημόσιο φορέα της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα και σκοπός του είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στους πολίτες και η διακομιδή των πολιτών  σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει το Ε.Κ.Α.Β. από την έλλειψη ασθενοφόρων που κλείνονται συνεχώς λόγω βλαβών και τα στερούνται καθημερινά οι πολίτες, που κινδυνεύει η υγεία τους.

Από τα 90 «μάχιμα»  ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Αθηνών, περισσότερα του 35% των οχημάτων αυτών βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω σοβαρών βλαβών, αλλά και με απλές βλάβες όπου με τη δικαιολογία έλλειψης ανταλλακτικών, δεν επισκευάζονται έγκαιρα. Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σήμερα στην Αττική είναι κλειστοί 33 τομείς ασθενοφόρων (ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τις βλάβες που προκύπτουν), που συνεπάγεται ότι το βάρος της διακομιδής ασθενών έχει επιβαρύνει τα λίγα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν με επιπλέον καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του Ε.Κ.Α.Β. ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά. Επίσης, λόγω αυτής της κατάστασης, διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. δέχονται συχνά επιθέσεις λεκτικής βίας, αλλά και αρκετές φορές σωματική βία από αγανακτισμένους πολίτες ή συγγενείς ασθενών, που για την καθυστέρηση ενός ασθενοφόρου εικάζουν ότι ευθύνεται το πλήρωμα του ασθενοφόρου, μη γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ τόσο από την έλλειψη οχημάτων όσο και από τον όγκο εργασίας που ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες περιστατικά καθημερινά.

Οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α.Β. παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά τόσο από την δύσκολη, απαιτητική και συνεχώς αυξανόμενη εργασία τους, όσο και από την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια να προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες που θα τους χρειαστούν στην δύσκολη στιγμή που θα επιδεινωθεί η υγεία τους.

Παρά τις κινήσεις που έχουμε κάνει σαν Σωματείο Εργαζόμενων αποστέλλοντας Εξώδικα στη Διοίκηση, στις εμπλεκόμενες εταιρείες όπως και κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας γνωστοποιώντας το πρόβλημα, δεν δόθηκε καμία λύση.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, θα αποφασίσει τη γνωστοποίηση προς την Εισαγγελία Αθηνών του προβλήματος, έτσι ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες για τη μη έγκαιρη συντήρηση – επισκευή των Ασθενοφόρων οχημάτων που έχει σαν συνέπεια να διαταράσσεται η απρόσκοπτη παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους συμπολίτες μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας

 

 

 

 

Μαθιόπουλος Γεώργιος

Αναστάσιος Γιάνναρης



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.