Ανακοινώσεις Επιστροφή

Ανακοίνωση - Ιδιωτικά Ασθενοφόρα, Δημοσίευση:03-05-2022

Αθήνα 03/05/2022

Αρ. πρωτ. 026

 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2022 αργά το μεσημέρι έφτασε ένα έγγραφο στο ΕΚΑΒ από την 1η ΥΠΕ που ανέφερε την σύμβαση μίσθωσης  ιδιωτικών ασθενοφόρων μεταξύ των νοσοκομείων Ευαγγελισμού- Σισμανογλείου και Ιπποκράτειου με συγκεκριμένη εταιρεία ιδιωτικών ασθενοφόρων, για να εκτελεί δευτερογενείς διακομιδές των παραπάνω νοσοκομείων έναντι αμοιβής που αναφερόταν σε πίνακες. Ταυτόχρονα καλούσε το ΕΚΑΒ να συντονίζει τις διακομιδές των νοσοκομείων με αυτή την ιδιωτική εταιρεία, πράγμα κατάπτυστο και απαράδεκτο, ο μοναδικός φορέας δωρεάν επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα, να γίνεται υπάλληλος και συνεργάτης εταιρείας που θα έχει κέρδος από υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.

Μετά από παρέμβαση του Προέδρου του Σωματείου στο Υπουργείο Υγείας και στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ζητήθηκε να αποσυρθεί το έγγραφο της 1ης ΥΠΕ και να απεμπλακεί το ΕΚΑΒ από τον ρόλο που του ανέθετε, όπως και έγινε.

Από την ίδρυση του το ΕΚΑΒ, στα πλαίσια της στήριξης του ΕΣΥ και της συνεργασίας με όλες τις υγειονομικές μονάδες της χώρας, σε όποιες περιοχές μπορούσε, παρείχε επικουρικά βοήθεια για επανεξετάσεις, αιμοκαθάρσεις, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες, εξιτήρια και γενικά σε ότι αφορά τις λεγόμενες δευτερογενείς διακομιδές, πέρα από τον κύριο σκοπό του της παροχής άμεσης βοήθειας σε κάθε επείγουσα κατάσταση υγείας στον Ελλαδικό χώρο.

Τα νοσοκομεία ενώ μπορούν να προσλάβουν πληρώματα ασθενοφόρων και να αγοράσουν ασθενοφόρα, ώστε να εξυπηρετούν ασθενείς των νοσοκομείων τους αδρανούν σκοπίμως, εκτός από  κάποιες εξαιρέσεις διοικητών νοσοκομείων που έχουν προσλάβει προσωπικό και τους έχουν δοθεί ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην εξυπηρετεί τα δευτερογενή περιστατικά σε αυτές τις περιοχές. .

 

Οι κύριοι λόγοι που το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να εκτελεί όλες τις δευτερογενείς διακομιδές, είναι ότι τα επείγοντα περιστατικά κάθε χρόνο αυξάνονται, η δύναμη του ΕΚΑΒ σε διασώστες δεν αυξάνεται ανάλογα, δεν αναπληρώνονται οι απώλειες από συνταξιοδοτήσεις και θανάτους. Το προσωπικό στην κίνηση έχει καταπονηθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά από την αύξηση των περιστατικών και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μέχρι εξαντλήσεως και για περιστατικά που δεν αφορούν τον κύριο σκοπό του ΕΚΑΒ, την πρωτογενή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και  την διακομιδή τους στον κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό.

Στο ΕΚΑΒ Αθηνών που λειτουργεί υπηρεσία δευτερογενών διακομιδών εδώ και δεκαετίες, σχεδόν καθημερινά υπάρχουν εκτός από επανεξετάσεις και αιτήματα για 150-200 εξιτήρια νοσοκομείων από τα οποία ικανοποιούνται περίπου 40-50 γιατί τόσα μπορεί να εξυπηρετεί το ΕΚΑΒ.

Τα υπόλοιπα που δεν μπορούν να γίνουν, αντί τα νοσοκομεία να οργανωθούν για να τα ικανοποιούν, έχουν αφήσει εδώ και χρόνια να λυμαίνονται τους χώρους τους δεκάδες ιδιωτικά ασθενοφόρα, τα οποία παρανόμως εκτελούν αυτές τις διακομιδές, χρεώνοντας με κόμιστρο τους ασθενείς και σχεδόν πάντα και χωρίς απόδειξη παροχής υπηρεσιών, δηλαδή ζεστό «μαύρο» χρήμα. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας εδώ και δύο δεκαετίες έχει αναδείξει και έχει καταγγείλει επανειλημμένα αυτή την παραβατικότητα σε όλες τις διοικήσεις του ΕΚΑΒ, καθώς και στους Υπουργούς Υγείας, αλλά δεν έχει ασχοληθεί κανείς έως σήμερα με στοιχειώδη σοβαρότητα.

Είναι δυνατόν ανεξέλεγκτα ιδιωτικά ασθενοφόρα, πολλές φορές χωρίς διακριτικά να είναι μέσα στους χώρους νοσοκομείων και υπάλληλοι τους να γυρνάνε τους ορόφους και να «ψαρεύουν» διακομιστήρια για να πάρουν τα λεφτά των ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση;

Είναι δυνατόν υπάλληλοι ιδιωτικών ασθενοφόρων να κυκλοφορούν μέσα στα νοσοκομεία χωρίς έλεγχο, να παραδίδουν περιστατικά χωρίς αποδεικτικά έγγραφα (όπως το βιβλίο καταγραφής ασθενών του ΕΚΑΒ), να παραλαμβάνουν χωρίς να ελέγχονται από το νοσοκομείο ποιόν ασθενή παρέλαβαν;

Ελέγχει κανείς αυτά τα ιδιωτικά ασθενοφόρα για το αν εκτελούν τις υπηρεσίες για τις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί; Ελέγχει κανείς τους εργαζόμενους αυτούς αν πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου για να εργαστούν; Τους ελέγχει κανείς αν τηρούν τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής και αν είναι εμβολιασμένοι; Ελέγχει κανείς αυτά τα ασθενοφόρα αν είναι καθαρά, αν απολυμαίνονται, αν έχουν όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό;

Τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει ποτέ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών έχει προτείνει λύσεις στο παρελθόν, οι οποίες είναι οικονομοτεχνικά πιο συμφέρουσες για το Κράτος από το να κάνει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Τα νοσοκομεία μπορούν να επιλύσουν μόνα τους το πρόβλημα με τις ανάλογες προσλήψεις προσωπικού, την αγορά ασθενοφόρου οχήματος και το ΕΚΑΒ να συνεπικουρεί εάν είναι απαραίτητο και όπου μπορεί. Οι προσλήψεις προσωπικού, η αγορά ασθενοφόρου και τα λειτουργικά έξοδα του, δεν έχουν κόστος μεγαλύτερο από οποιαδήποτε σύμβαση με ιδιώτες. Το όφελος για το Κράτος θα φανεί από την πρώτη χρονιά λειτουργίας τέτοιου συστήματος. Δεν θα πληρώνεται το κέρδος του ιδιώτη από κρατικό χρήμα. Η πρόφαση ότι ο ασθενής δεν θα πληρώνει για το εξιτήριο ο ίδιος, λίγο μετράει γιατί αυτή την σπατάλη δημοσίου χρήματος θα την πληρώσουμε έμμεσα μέσων φόρων, όλοι οι φορολογούμενοι, λόγω της αύξησης των δαπανών στην Υγεία.

Επίσης, διαχρονικά υπήρξαν «Δούρειοι Ίπποι» εντός ΕΚΑΒ που με την στάση τους, ώθησαν το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες. Ποτέ δεν κατάλαβαν ότι το ΕΣΥ είναι ένα ενιαίο σύστημα δωρεάν παροχών υγείας και σαν εργαζόμενοι πρέπει πάντα να παλεύουμε για να μένουν ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους πολίτες και όχι να κινούμαστε μόνο συντεχνιακά και κατά πόσο μας συμφέρει.

Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει αυτή η σύμβαση, να αντιληφθεί το Υπουργείο Υγείας ότι σπαταλούν χωρίς λόγο δημόσιο χρήμα για να αποκομίσουν κέρδη κάποιοι ιδιώτες και ότι η λύση στο θέμα των δευτερογενών διακομιδών των νοσοκομείων είναι στα χέρια των νοσοκομείων και μόνο σε αυτά. Το ΕΚΑΒ θα είναι δίπλα να βοηθά και αν χρειαστεί θα δώσει τη γνώση του για τον συντονισμό και την οργάνωση τέτοιων τμημάτων εντός νοσοκομείων και την εκπαίδευση του προσωπικού τους.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας

 

 

 

 

Γεώργιος Μαθιόπουλος

Αναστάσιος Γιάνναρης



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.