Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (01-11-2019 έως 22-09-2020), Δημοσίευση:22-09-2020

Αθήνα 22/09/2020

Αρ. πρωτ.: 368  

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ

(01-11-2019 έως 22-09-2020)

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, το οποίο εκλέχθηκε στις 18.10.2017, διένυσε την τρίτη και τελευταία χρονιά της θητείας του και σύμφωνα με το καταστατικό φέρνουμε για έγκριση, τον Διοικητικό Απολογισμό Έργου (από 09.11.2019 έως σήμερα) στα μέλη μας.

Η σύνθεση του διαπαραταξιακού προεδρείου παρέμεινε όπως συγκροτήθηκε αρχικά σε σώμα και ήταν η εξής:

 

Πρόεδρος:  Μαθιόπουλος Γεώργιος

Αντιπρόεδρος:  Τσιατσιάνης Θεοφάνης

Γενικός Γραμματέας: Κιτσόπουλος Αλέξιος

Αναπληρωτής Γραμματέας: Τσερέλλης Νικόλαος

Οργανωτικός Γραμματέας: Παπαδήμας Σταύρος

Ταμίας: Μαρκόπουλος Νικόλαος

Αναπληρωτής Ταμίας: Καρατουλιώτη Παναγιώτα

Μέλη: Γιαννακός Δημοσθένης

          Κωνσταντίνου Θεόδωρος

          Μπόρας Μαρίνος

          Μπαρκονίκος Χρήστος

 

Στην διάρκεια της θητείας μας, αν και θεωρητικά τελείωσε η εποχή των μνημονίων, συνεχίζουμε να βιώνουμε τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας που ασκήθηκαν και των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Το κράτος πρόνοιας, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στοχοποιήθηκαν. Η Δημόσια περιουσία εκποιείται και ιδιωτικοποιείται. Συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεση, οι κυβερνήσεις έβαλαν χέρι στην λειτουργία των ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ, των ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ και στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με πολλούς συναδέλφους-μέλη μας κουρασμένους από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά την διάρκεια των δέκα χρόνων μνημόνια, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του χώρου μας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες διεκδίκησης επίλυσης των προβλημάτων μας.

Οι παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας ήταν συνεχής. Με έγγραφα και παραστάσεις στην Διοίκηση και στις Δ/νσεις και με παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία  αναδείξαμε και προτείναμε λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν και δυσχεραίνουν σε καθημερινή βάση την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Σας παραθέτουμε τις ενέργειες μας και τα αποτελέσματα για τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα μας καθώς και για την δράση μας για τα εργασιακά μας ζητήματα.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παρά τις απαγορεύσεις λόγω της επιδημίας COVID-19 για μεγάλο χρονικό διάστημα η δράση του συνδικαλιστικού κινήματος την περίοδο του απολογισμού (από 09.11.2019 έως σήμερα) δεν ήταν μικρή. Συμμετείχαμε στην απεργιακή κινητοποίηση της  ΑΔΕΔΥ στις 18.02.2020.με ποσοστό ασφαλείας και ασθενοφόρα.

Επίσης, συμμετείχαμε σε 5 Στάσεις εργασίας της ΑΔΕΔΥ/ΠΟΕΔΗΝ με ποσοστό ασφαλείας και ασθενοφόρα στους τόπους συγκέντρωσης κατά περίπτωση και συγκεκριμένα στις 27.11.2019, 28.01.2020, 30.06.2020, 15.07.2020 και 08.07.2020.

Στηρίξαμε και καλύψαμε με στάσεις εργασίας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Συμμετείχαμε  σε όλες τις Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις κινητοποιήσεις για την μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την ένταξη στα ΒΑΕ. Συμμετείχαμε επίσης και στις συγκεντρώσεις που έγιναν (ΠΟΕΔΗΝ 11.9 και Συνδικάτα 12.9.2020) στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΗΣΗ ΕΚΑΒ 29.06.2020

Στις 29.06.2020 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίο του Άρεως με στάση εργασίας και ακολούθησε πορεία στο Υπουργείο Υγείας με αιτήματα την στολή, ένταξη στα ΒΑΕ, θέσπιση κινήτρων για τους διασώστες που εργάζονται στα ασθενοφόρα με την μορφή επιδόματος, προσλήψεις προσωπικού και δημιουργία πανελλαδικού και δημόσιου πτητικού φορέα από το ΕΚΑΒ.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Μετά από 5 χρόνια υπογράφτηκε και πάλι μέσα από διαπραγμάτευση που έγινε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ και καθορίστηκε το ποσοστό ασφαλείας μεταξύ της Διοίκησης του ΕΚΑΒ και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, ως της αντιπροσωπευτικότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και συντάχθηκε κοινό πρακτικό καθορισμού ποσοστού ασφαλείας για το έτος 2020.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε περίπτωση απεργίας με την διοίκηση του ΕΚΑΒ μας ικανοποιεί. Το συγκεκριμένο ποσοστό έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας κατά την διάρκεια της απεργίας σε συνδυασμό με τα λοιπά μέτρα που λαμβάνει πάντοτε το Σωματείο, έχοντας συναίσθηση της υψηλής αποστολής μας στην κοινωνία.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Επιγραμματικά για το διάστημα αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συνεδρίασε 12 φορές με καθορισμένη ημερήσια διάταξη και 2 φορές με έκτακτη ημερήσια διάταξη. 24 αποφάσεις ήταν ομόφωνες, 1 κατά πλειοψηφία και 5 θέματα ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν χωρίς να ληφθεί απόφαση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η λειτουργία του γραφείου του Σωματείου σε καθημερινό πρωινό ωράριο μας φέρνει σε  καθημερινή επαφή με τα μέλη μας και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί, οποιασδήποτε μορφής.

Μέσα από την ιστοσελίδα μας, μπορείτε να ενημερωθείτε για όλη την νομοθεσία που σχετίζεται με τον χώρο μας, για την δραστηριότητα της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας, του Ταμείου Αλληλοβοηθείας καθώς και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Γ. Γεννηματάς». Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για όλα τα τρέχοντα θέματα μέσω των ανακοινώσεων μας και να επικοινωνήσετε μαζί μας καταθέτοντας κάθε πρόταση σας.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - 25.11.2019

Κατατέθηκε υπόμνημα με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα καθώς και προβλήματα καθημερινότητας. Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε μετά από διαλογική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ– 10.06.2020

Συζητήθηκε κυρίως το άρθρο 2 του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας  «σύναψη συμβάσεων χρήσης αεροσκαφών για την διενέργεια αεροδιακομιδών ασθενών από το ΕΚΑΒ» λόγω αυξημένων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν κατά την τουριστική περίοδο αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης. Εκφράσαμε την αντίθεση μας στην διάθεση πτητικών μέσων (αεροσκάφη) από ιδιώτες έστω και για προσωρινό διάστημα για τις αεροδιακομιδές ασθενών. Ο Υφυπουργός Υγείας επικαλέστηκε την υγειονομική κρίση COVID-19 και την ανεπάρκεια δημόσιου πτητικού μέσου και δεσμεύτηκε τον δημόσιο χαρακτήρα των αεροδιακομιδών.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Υπερασπιζόμαστε, Διεκδικούμε, Νικάμε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Το Σωματείο  κατέθεσε προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργούς Υγείας και την Διοίκηση του ΕΚΑΒ για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι του σήμερα αλλά και διαχρονικά. Η προώθηση και η νομοθέτηση τους θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, θα αποκαταστήσει το κύρος του οργανισμού, θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίες και τέλος θα αποκαταστήσει το αίσθημα αδικίας που υπάρχει λόγω των συνεχών εξωγενών παρεμβάσεων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

  • Πρόταση λήψης νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
  • Τροποποίηση Κανονισμού Μετακινήσεων/Μεταθέσεων Πληρωμάτων Ασθενοφόρου. Η πρόταση μας είναι η προσθήκη προσαυξημένης μοριοδότησης (60 μόρια) για το προσωπικό που υπηρετεί στα ασθενοφόρα οχήματα επί τουλάχιστον δώδεκα έτη και η αυξημένη μοριοδότηση (από 3 σε 5 μόρια) για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας. ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
  • Προμήθεια ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Αθήνας-Τρίπολης-Β. & Ν. Αιγαίου. ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ.
  • Πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης για το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ που μετέχουν στο σύστημα (αλυσίδα) Διάσωσης. ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
  • Πρόταση για τις Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία. ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
  • Πρόταση μας για τις «Προϋποθέσεις πρόσληψης διασωστών/πληρωμάτων ασθενοφόρου σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς». Θεωρούμε σκόπιμο και επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης εξειδικευμένης παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και λοιπών φορέων ως προϋπόθεση και προσόν για την πλήρωση των θέσεων να είναι η κατοχή βεβαίωσης άσκησης Επαγγέλματος στην ειδικότητα «Διασώστης− Πλήρωμα Ασθενοφόρου». ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.
  • Νομοθέτηση της χορηγούμενης αποζημίωσης για την προμήθεια στολής για τα έτη 2020 και μετά (είχε καταργηθεί το 2015). ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ με τον ν. 4683/10.4.2020.

Μετά από επίμονες προσπάθειες ετών νομοθετήθηκε ετήσια η χορήγηση ειδικής αποζημίωσης για την αγορά ή αντικατάσταση της προβλεπόμενης υπηρεσιακής στολής. Εκτός από τους διασώστες, επεκτάθηκε στους ιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς συνεργείου και καθαριστές-ιες. Το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο και σημαίνει αύξηση 20% περίπου.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

  • Δωρεάν Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
  • Πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με υλικοτεχνική υποδομή-Νέα ασθενοφόρα.
  • Προκήρυξη 350 διασώστες μέσα στο 2020, απόφοιτοι ΙΕΚ ΕΚΑΒ μέσω ΑΣΕΠ– Απαραίτητο προσόν η κατοχή βεβαίωσης άσκησης Επαγγέλματος στην ειδικότητα «Διασώστης− Πλήρωμα Ασθενοφόρου».
  • Νέος σύγχρονος οργανισμός.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Θεσμοθέτηση κινήτρων για τους διασώστες του ΕΚΑΒ που εργάζονται στα ασθενοφόρα.
  • Συνέχιση καταβολής και αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας -σταδιακή αύξηση σε όλες τις κατηγορίες.
  • Αναβάθμιση του ΙΕΚ ΕΚΑΒ σε ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα. Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΑΒ

Συστάθηκε εννεαμελής (με αναπληρωτές) Ομάδα Εργασίας για να καταθέσει σχέδιο με την νέα βασική οργανωτική δομή του ΕΚΑΒ. Το Σωματείο συμμετέχει με εκπρόσωπο. 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Είμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τις Τριμελείς Επιτροπές των Τομέων που εργάζονται μέλη του Σωματείου μας. Με παρεμβάσεις όπου χρειάστηκε, προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις στα επιμέρους  προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους. Επισκεφτήκαμε πολλούς Τομείς στην ηπειρωτική χώρα.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ-ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΕ ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ

Συμμετείχαμε σε όλες τις στάσεις και απεργίες που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ καθώς και σε όλες τις συσκέψεις των πρωτοβάθμιων σωματείων μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και ακολουθήσαμε το πρόγραμμα δράσης. Το ΕΚΑΒ για πρώτη φορά εξέλεξε δύο συμβούλους στο 33μελές ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ. Τον πρόεδρο του σωματείου Γιώργο Μαθιόπουλο (τρίτη θητεία) με την παράταξη της ΔΑΚΕ ο οποίος εκλέχθηκε για δεύτερη συνεχή θητεία Αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και τον γ. γραμματέα του σωματείου Αλέξη Κιτσόπουλο με την παράταξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ο πρόεδρος του σωματείου  Γιώργος Μαθιόπουλος είναι και μέλος και στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΑΔΕΔΥ. Η παρουσία των μελών του προεδρείου (πρόεδρος & γ. γραμματέας) στην ΠΟΕΔΗΝ και στην ΑΔΕΔΥ συντέλεσε στο να αποκτήσει το σωματείο μας πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με μια σειρά ενεργειών καταφέραμε και φέραμε το ΕΚΑΒ στο επίκεντρο των γεγονότων. Αποτελούμε τον σκληρό πυρήνα της προνοσοκομειακής-πρωτοβάθμιας υγείας και αξιοποιούμε κάθε μέρα την στρατηγική μας θέση στον χώρο.

 

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Σε μια προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας συνεχίστηκαν οι επαφές με συναντήσεις και η αποστολή των αιτημάτων μας με όλα τα πολιτικά κόμματα. Οι κύριες παρεμβάσεις  που έγιναν τον τελευταίο χρόνο ήταν για τις Αεροδιακομιδές και την ένταξη των διασωστών του ΕΚΑΒ στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης COVID-19 από το ΙΣΝ.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του ΕΚΑΒ και πρέπει να αξιοποιηθεί όχι μόνο προς όφελος όλων των εργαζομένων αλλά και προς όφελος άλλων κοινωνικών ομάδων.

Σε εξέλιξη είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ν.4655/2020) «Επιμόρφωση στη διαχείριση του στρες σε διασώστες του ΕΚΑΒ».

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων έγιναν εκπαιδευτικά διήμερα στο ΕΚΑΒ Αθήνας αλλά και αρκετούς τομείς στην Περιφέρεια. Σκοπός μας παραμένει, όλοι οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται σε ετήσια βάση.

Διεκδικούμε την αναβάθμιση του ΙΕΚ – ΕΚΑΒ με δημιουργία έδρας ΑΕΙ. Έχουν γίνει συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας σε συνεργασία με το Σωματείο πραγματοποίησε μια σειρά παρεμβάσεων για τις συνθήκες εργασίας και την βελτίωση τους, την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την ελαχιστοποίηση των εργασιακών κινδύνων καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού. Κατατέθηκαν προτάσεις στην Διοίκηση του ΕΚΑΒ για: Προώθηση της Ψυχικής Υγείας των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ με την πρόβλεψη και σύσταση Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας, Θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, Προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων στους διασώστες - η οποία και υλοποιήθηκε, Λήψη μέτρων για αποφυγή κακόβουλων κλήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ και Εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης άγχους και στρες για το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝΤΟΣ ΕΚΑΒ

Στην προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων μεταξύ εργαζομένων:

  • Πραγματοποιήσαμε στις 22-12-2020 Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στον χώρο της Κ.Υ. του ΕΚΑΒ. Το πλούσιο πρόγραμμα για την διασκέδαση των παιδιών, η συμμετοχή των συναδέλφων και τα δώρα που μοιράστηκαν, συντέλεσαν ώστε η γιορτή να είναι επιτυχής.
  • Πραγματοποιήσαμε στις 14.02.2020 την ετήσια χοροεσπερίδα του Σωματείου.
  • Στηρίξαμε τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών ΕΚΑΒ -166 «Γ. Γεννηματάς». Πραγματοποιήθηκαν 3 εθελοντικές αιμοδοσίες.
  • Καλύψαμε το κόστος της εκδήλωσης κοπής πίτας του «Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΚΑΒ 166» η οποία έγινε στο αμφιθέατρο της Κ.Υ. του ΕΚΑΒ στις 09.02.2020.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΚΑΒ

Η υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού της Υγείας των μελών μας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασική επιδίωξη του Σωματείου μας και τα τελευταία χρόνια με την ισοπέδωση των κοινωνικών παροχών από τις μνημονιακές πολιτικές ήρθε σε πρώτη προτεραιότητα.

Έτσι, με μια σειρά οικονομικών κυρίως ενεργειών στηρίξαμε την λειτουργία του ιατρείου στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ. Σε συνεργασία με το ΤΑΠ ΕΚΑΒ προχωρήσαμε στην αγορά  καρδιογράφου και διαγνωστικού μηχανήματος υπερήχων. Καλύψαμε όλα τα αναλώσιμα υλικά. Το Ιατρείο επεκτάθηκε και σε άλλο χώρο στο ισόγειο του κτιρίου. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του είναι προτεραιότητα μας.

ΣΤΕΓΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου διατέθηκαν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δύο πλήρως εξοπλισμένοι προκατασκευασμένοι οικίσκοι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τα ασθενοφόρα των τομέων (Αιγάλεω-Νίκαια) ως χώροι αναμονής. Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει εντός των ημερών. Έγιναν παρεμβάσεις σε όσες από τις υπάρχουσες στεγάσεις παρουσίαζαν προβλήματα καθώς και αγορά εξοπλισμού για κάποιες από αυτές.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Πρωτοβουλίες για ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης

Σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης του κόστους διαβίωσης είχαμε:

  • Συνέχιση συνεργασίας με τον ΟΑΣΑ, για την προμήθεια ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς  με έκπτωση.
  • Συνέχιση της δυνατότητας χρήσης της Λέσχης ΓΑΔΑ για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.
  • Συνεργασία με την εταιρεία  HRS Mobile με προνομιακές προσφορές κινητής αποκλειστικά για τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ.
  • Συνεργασία με τα Καταστήματα The Mart.
  • Συνέχιση της συνεργασίας με την Anytime (Όμιλος INTERAMERICAN προγράμματα ασφάλισης με έκπτωση).
  • Μέσα από διαπραγματεύσεις και οικονομική ενίσχυση όλα τα παιδιά των εργαζομένων που αιτήθηκαν απορροφήθηκαν στον «Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Παπάγου-Χολαργού που λειτουργεί στον χώρο του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Εξασφαλίσαμε και το 2020 θέσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στην Κατασκήνωση του Υπουργείου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Ο καθαρισμός και η απολύμανση των ασθενοφόρων σε 24ωρη βαση στην ΚΥ και σε 12ωρη βάση στο  νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο από εξειδικευμένο προσωπικό συντέλεσε στην αποφυγή διασποράς του ιού, στην ασφαλή διακομιδή των περιστατικών και την υγιεινή  των διασωστών. Πολύ σύντομα θα γίνει και στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Οι υπηρεσίες καθαριότητας και απολύμανσης θα συνεχιστούν τουλάχιστον για 1 ακόμη έτος (σε εξέλιξη ο διαγωνισμός) και αποτελεί πλέον προϋπόθεση για να επιχειρεί το κάθε ασθενοφόρο.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Προσπαθήσαμε με την καθημερινή μας παρουσία να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν και να βρεθούμε κοντά σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση συναδέλφους που είχαν ιδιαίτερα σοβαρά και ατυχή προβλήματα (τροχαία ατυχήματα, πειθαρχικές διώξεις, υπεράσπιση σε δικαστικό επίπεδο, προβλήματα υγείας κ.α).

 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Το Προεδρείο του Σωματείου υλοποίησε ανά διαστήματα συντονισμένες προσπάθειες ανάδειξης προβλημάτων του ΕΚΑΒ και της Υγείας καθώς και κοινωνικά ζητήματα. Δεκάδες επίσης συνεντεύξεις δόθηκαν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικό  και  έντυπο τύπο αναδεικνύοντας κάθε φορά την κατάσταση, τις εξελίξεις και τα προβλήματα που έχουμε ως ΕΚΑΒ, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο στην επικαιρότητα το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Κυρίαρχα θέματα ήταν η συμβολή των εργαζομένων στην αντιμετώπιση των περιστατικών του κορωνοϊου και η αναγνώριση του έργου μας,  η ένταξη στα ΒΑΕ, η άσκηση βίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας,  η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων οχημάτων και η έλλειψη προσωπικού.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ COVID 19

Διανύουμε μια πρωτόγνωρη κρίση Δημόσιας Υγείας χωρίς να γνωρίζουμε την λήξη της. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ συμβάλλουν μέχρι σήμερα, παρά τις παθογένειες του συστήματος Υγείας, τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των περιστατικών του κορωνοϊου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως σε Προσωπικό και Ασθενοφόρα υπερβάλλουμε εαυτό για να ανταπεξέλθουμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπως εξελίσσεται. Η αναγνώριση του έργου μας είναι καθολική. Το Σωματείο από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι σε καθημερινή επαφή με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι ασφάλεια κάθε εργαζόμενου καθώς και η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στον ρόλο του. Συνεχίζουμε και έχουμε ανάγκες. Περισσότερα Μέτρα Προστασίας, Υλικοτεχνική Υποδομή, Αφθονία Υλικών, Νέα Ασθενοφόρα, Μόνιμο Προσωπικό. Η ανάδειξη στα ΜΜΕ των προβλημάτων  που είχαμε κατά καιρούς αλλά και της ετοιμότητας που δείξαμε ως Υπηρεσία από την πρώτη στιγμή χάρη κυρίως στον επαγγελματισμό μας αποτέλεσαν τα μέσα για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και βοήθησαν στην προώθηση των δίκαιων αιτημάτων μας (στολή, ΒΑΕ, επίδομα ετοιμότητας, προσωπικό).

Με την ευκαιρία, θέλουμε να δώσουμε για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας που με αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό, ψυχραιμία και αυταπάρνηση αντιμετωπίζουν την κατάσταση μέχρι σήμερα.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο Απολογισμός γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο. Διεκδικούμε και Αγωνιζόμαστε για την επίτευξη των στόχων μας. Προχωράμε σε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξή νέου διοικητικού συμβουλίου καθώς το υπάρχων έκλεισε τριετία. Η συσπείρωση ΟΛΩΝ των συναδέλφων γύρω από το Σωματείο επιβάλλεται.  Σας καλούμε όλους να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γ. Γραμματέας

 

Μαθιόπουλος Γεώργιος                              Κιτσόπουλος Αλέξης 



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.