Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΑΠΡΟΚΛΗΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ, Δημοσίευση:18-09-2019

Αθήνα 18/9/2019

Αρ. πρωτ:165

 

ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΕΚΑΒ κο Νικόλαο Παπαευσταθίου   

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργός Υγείας κο Βασίλειο Κικίλια

                                Υφυπουργός Υγείας κο Βασίλειο Κοντοζαμάνη                                  

                                             

ΘΕΜΑ : ΑΠΡΟΚΛΗΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί και καταγραφεί περιστατικά άσκησης σωματικής και λεκτικής βίας  καθώς και προπηλακισμοί κατά διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρου κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

Συγκεκριμένα:

Στις 8/9/2019 και ώρα 15:00 περίπου το Β32 (απογευματινή βάρδια)  μετέβη στην Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Ελαιώνα κατόπιν εντολής του Ασυρματικού Κέντρου. Μόλις παρέλαβε το περιστατικό και κινήθηκε για να βγει από τον χώρο, ομάδα παρευρισκόμενων ατόμων ζήτησαν από το πλήρωμα να ελέγξει και δεύτερο περιστατικό και για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί το ΕΚΑΒ. Οι διασώστες ρώτησαν τι πάθηση έχει και που είναι, με σκοπό να το ελέγξουν και να το παραλάβουν και αυτό εάν το επέτρεπαν οι συνθήκες. Τότε οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να φωνάζουν και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους. Κάποιοι πέταξαν πέτρες. Ένας εξ αυτών χρησιμοποιώντας μια σιδερόβεργα έσπασε το πλαϊνό τζάμι του ασθενοφόρου ενώ άλλοι χτυπούσαν με τα χέρια και τα πόδια τους το ασθενοφόρο.

Το περιστατικό καταγράφηκε από την Αστυνομία.

 

Στις 11/9/2019 και ώρα 00:30 περίπου το Α39 (νυχτερινή βάρδια)  παρέλαβε από το Α.Τ. Ανω Λιοσίων περιστατικό με συνοδεία Αστυνομικού προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Κατά την διάρκεια της διακομιδής ο ασθενής, ο οποίος ήταν σε περιορισμό από τον Αστυνομικό εντός της καμπίνας, χωρίς κανένα λόγο ξαφνικά επιτέθηκε στον διασώστη και χειροδίκησε (χτύπημα στο πρόσωπο). Ο διασώστης μετά την παράδοση του περιστατικού εξετάστηκε και καταγράφηκε στο βιβλίο καταγραφής περιστατικών.

 

Στις 15/9/2019 και ώρα 20:30 περίπου το Α4 (απογευματινή βάρδια) μετέβη στην οδό Σπάρτης (περιοχή Πατήσια) για να επιληφθεί περιστατικού (μαχαίρωμα). Αν και είχε ζητηθεί η παρουσία της Αστυνομίας, όπως συμβαίνει σε αυτά τα περιστατικά, όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο, αυτή δεν υπήρχε. Οι διασώστες βρέθηκαν ξαφνικά στην κυριολεξία περικυκλωμένοι και ακινητοποιημένοι από δεκάδες αλλοδαπούς (στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν). Αφού κατέβηκαν από το ασθενοφόρο για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και να παραλάβουν το περιστατικό (μαχαίρωμα με σπαθί), οι παρευρισκόμενοι άνοιξαν τις πόρτες του ασθενοφόρου και 5 εξ αυτών εισήλθαν εντός του οχήματος μαζί με τον ασθενή με αποτέλεσμα να παρεμποδίσουν την εκτέλεση των καθηκόντων των διασωστών και την ασφαλή διακομιδή του τραυματία στο νοσοκομείο. Μετά από επίμονες προσπάθειες των διασωστών τελικά υποχώρησαν και εξήλθαν του ασθενοφόρου και το περιστατικό διακομίστηκε με ασφάλεια και εν ζωή στο νοσοκομείο.  

Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολυάριθμα περιστατικά άσκησης βίας και ξυλοδαρμού  κατά πληρωμάτων ασθενοφόρου και ιατρών που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

Επειδή τα περιστατικά βίας έχουν τελικά αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται το έργο μας, και δεν εκτελούμε τα καθήκοντα μας με ασφάλεια άρα τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των πολιτών.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων όπως:

  • Να δοθούν οι δέουσες εντολές-οδηγίες από την πολιτεία για την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.
  • Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (Διασωστών και Ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. (επισυνάπτεται)
  • Τα περιστατικά από τις Δομές Φιλοξενίας να παραλαμβάνονται μόνο από τα ιατρεία
  • Να υπάρχει συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές για άμεση επέμβαση στις περιπτώσεις αυτές και η παρουσία της όταν της ζητηθεί.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

 

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος

 

 

Πρόταση λήψης νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Είναι γνωστό ότι η επέμβαση του ΕΚΑΒ ειδικά σε βαριά περιστατικά (τροχαία, ανακοπές κ.α.) γίνεται υπό συνθήκες έντονης ψυχικής φόρτισης του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος των παθόντων ή ακόμη και των παρευρισκομένων περαστικών.

Πολλοί από αυτούς πολύ συχνά, είτε διότι εκτιμούν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε αδικαιολόγητα είτε επειδή θεωρούν ότι «γνωρίζουν» καλύτερα τους επιβεβλημένους χειρισμούς και εννοούν ότι τα πληρώματα και οι γιατροί πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες τους είτε απλώς για να εκτονώσουν την φόρτισή τους, προβαίνουν σε προπηλακισμούς και άσκηση σωματικής βίας εναντίον μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολυάριθμα περιστατικά άσκησης βίας και ξυλοδαρμών κατά πληρωμάτων και γιατρών που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές που θεωρούνται «άβατο» (Ζεφύρι- καταυλισμοί αθιγγάνων) οι επιθέσεις που συνοδεύονται με ρίψεις αντικειμένων, λιθοβολισμούς και προκλήσεις ζημιών στα ασθενοφόρα οχήματα είναι σύνηθες φαινόμενο.

Για να μπορούμε με ασφάλεια να εκτελούμε τα καθήκοντά μας, αλλά και προς το συμφέρον των πολιτών, επειδή τέτοια περιστατικά βίας έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται   το έργο μας, άρα τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των ασθενών, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν η τροποποίηση του ποινικού κώδικα είτε με την θέσπιση ξεχωριστού εγκλήματος είτε με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τα τελούμενα εγκλήματα (εξυβρίσεις, απειλές, σωματικές βλάβες) όταν αυτά στρέφονται κατά πληρωμάτων ή ιατρών του ΕΚΑΒ (ή μάλλον το πιο σωστό ασθενοφόρων γενικά) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με απαραίτητη και στις δύο περιπτώσεις την πρόβλεψη της αυτεπάγγελτης δίωξης.

Η ψήφιση ειδικής ποινικής διάταξης θα μπορούσε να αιτιολογηθεί όχι μόνο από τις ιδιαίτερες συνθήκες έντασης και  ψυχικής φόρτισης που εργαζόμαστε, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο φαινομένων βίας (στα οποία πρακτικά είμαστε εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή), αλλά και  από την διαφοροποίηση του προστατευόμενου εννόμου αγαθού. Εφόσον, όπως προειπώθηκε, η άσκηση βίας στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προσβάλλει απλώς το έννομο αγαθό της σωματικής ακεραιότητας ή τιμής των υπαλλήλων (η οποία με γενικό τρόπο προστατεύεται από τις υπάρχουσες διατάξεις), αλλά παρεμποδίζει και το έργο της παροχής ιατρικής βοήθειας και θέτει εκ του αποτελέσματος σε κίνδυνο και την υγεία και την ζωή των ασθενών.

Θα μπορούσε συνεπώς να προβλεφθεί είτε ότι «τα εγκλήματα της εξύβρισης, απειλής και απλής σωματικής βλάβης όταν τελούνται κατά πληρωμάτων ασθενοφόρων ή ιατρών που επιβαίνουν σε αυτά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους  της παροχής πρώτων βοηθειών ή της διακομιδής ασθενών ή τραυματιών, διώκονται αυτεπαγγέλτως και τιμωρούνται με αυξημένο πλαίσιο ποινών».

Είτε ότι «Η με οποιοδήποτε τρόπο παρεμπόδιση του έργου πληρωμάτων ασθενοφόρων ή ιατρών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους της παροχής πρώτων βοηθειών ή της διακομιδής ασθενών ή τραυματιών τιμωρείται με φυλάκιση από…. μέχρι…. Η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτα και χωρεί άσχετα με τυχόν ευθύνη των υπαιτίων εκ των άρθρων 361, 308 κλπ (εξύβριση, σωματική βλάβη κλπ.)».

Εξυπακούεται βέβαια ότι η οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη θα μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική μόνον με την συνεργασία της αστυνομικής αρχής, που να βρίσκεται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για τις περιπτώσεις αυτές, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν έγκαιρη επέμβασή της και η σύλληψη των δραστών.

 Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.