Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ/ΑΚΟΥΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ-ΝΕΑ ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ, Δημοσίευση:14-08-2018

Αθήνα 14-8-2018

Αρ. πρωτ.: 241

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

ΠΡΟΣ : Υπουργό Υγείας κο Ξανθό Ανδρέα

              Αν. Υπουργό Υγείας  κο Πολάκη Παύλο

 

ΘΕΜΑ: Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών/ακούσια νοσηλεία - Νέα Απρόκλητη επίθεση σε διασώστες του ΕΚΑΒ

 

Νέα απρόκλητη σωματική και λεκτική επίθεση δέχθηκαν διασώστες του ΕΚΑΒ Αθήνας κατά την διάρκεια διακομιδής περιστατικού στις 13/8/2018, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συνεχιζόμενων  προπηλακισμών και απειλών στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Αυτή την φορά ο δράστης ήταν ψυχικά ασθενής/χρήστης ουσιών. Η επιθετική του συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός διασώστη κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Χρειάστηκε η παρέμβαση και η συνοδεία της Αστυνομίας για να διακομιστεί στο εφημερεύων νοσοκομείο.

Σε προηγούμενη επιστολή μας στους Υπουργούς Υγείας με θέμα: «Διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών-ακούσια νοσηλεία» είχαμε επισημάνει  τα ζητήματα ασφάλειας των διασωστών από τους ψυχικά ασθενείς καθώς δεν μπορούν να τους περιορίσουν με κανένα μέσο όταν γίνονται επιθετικοί αλλά και των ίδιων των ασθενών. Τόσο ο ασθενής όσο και το πλήρωμα είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη εκπαίδευσης αλλά και την έλλειψη μέσων περιορισμού του ασθενή όταν αυτό απαιτείτε καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αλλά ούτε έχουν αρμοδιότητα να περιορίσουν τον ασθενή.

Επίσης, το σωματείο και η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Αθήνας έχει καταθέσει σχετική πρόταση για μια σταθερή και οργανωμένη δομή παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής μέριμνας και υποστήριξης των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ.  Η διαχείριση ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης θα πρέπει να αποτελεί παρεχόμενη υπηρεσία του Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας την σύσταση του οποίου έχουμε ζητήσει ως εργαζόμενοι.

Απαιτούμε για μια ακόμη φορά να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς μας. Ζητάμε:

  1. Να δοθούν οι δέουσες εντολές-οδηγίες από την πολιτεία για την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.
  2. Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη της άσκησης βίας κατά υπαλλήλων του ΕΚΑΒ (Διασωστών και Ιατρών) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση στους συναρμόδιους Υπουργούς από τις 19/12/2017.
  3. Να συσταθεί ειδικό τμήμα από επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) και προσωπικό ασφαλείας (δυνατότητα περιορισμού των ασθενών) έτσι ώστε οι ψυχικά πάσχοντες να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση στους συναρμόδιους Υπουργούς από τις 26/03/2018.
  4. Να συσταθεί στο ΕΚΑΒ Γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας και υποστήριξης των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ. Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας έχει καταθέσει πρόταση στις 25/04/2018.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                Ο Γ. Γραμματέας

                                

Μαθιόπουλος Γεώργιος     Κιτσόπουλος Αλέξιος

 

Κοινοποίηση: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΑΒ



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.