Ανακοινώσεις Επιστροφή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, Δημοσίευση:05-02-2015

 

Αρ. Πρωτ. 459

                                                                                                        Αθήνα 05-02-2015

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας  Κο  Κουρουμπλή  Παναγιώτη

  Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας  Κο  Ξανθό  Ανδρέα

  Γενικό Γραμματέα  Κο  Κοκκινάκη  Σπύρο

ΘΕΜΑ: Αιτήματα και Διευθέτηση προβλημάτων λειτουργίας του ΕΚΑΒ

Κύριε Υπουργέ,

Το ΕΚΑΒ αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της πρωτοβάθμιας Υγείας και σκοπός του είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στους πολίτες και η διακομιδή των πολιτών αυτών  σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σας ενημερώνουμε ότι η λειτουργία του ΕΚΑΒ λόγω της υποχρηματοδότησης , έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας για την συνέχιση του έργου του, στην ανταπόκριση του στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

 Τα τελευταία χρόνια ο προυπολογισμός του ΕΚΑΒ έχει μειωθεί περίπου κατά 20% και δεν μπορεί να καλύψει τα συνεχώς αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα του , τα οποία έχουν διογκωθεί τόσο από το αυξημένο κόστος συντήρησης του γερασμένου στόλου ασθενοφόρων, τόσο και από την μετάταξη των οδηγών των νοσοκομείων η οποία συντέλεσε στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων (εξαιρέσιμα, εκτός έδρας, καύσιμα, εκτέλεση ενδονοσοκομειακών διακομιδών, εξιτηρίων και διαγνωστικών εξετάσεων) ενώ παλιότερα τα κάλυπταν τα νοσοκομεία. Επίσης, λόγω αυτής της ένταξης των οδηγών των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ χρειάζεται και η έκδοση νέας εγκυκλίου απεθυνόμενη προς τις ΥΠΕ , η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τον οργανισμό του ΕΚΑΒ και τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Θέματα ζωτικής σημασίας για το ΕΚΑΒ επίσης είναι :

1.      Η ανάγκη για ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ διότι τα περισσότερα οχήματα είναι κυκλοφορίας 2003 με 600-800.000 χλμ. το καθένα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, παρά τον άριστο τεχνικό έλεγχο από το Συνεργείο του ΕΚΑΒ. Δυστυχώς μετά την συνεχιζόμενη καθυστέρηση του διαγωνισμού για την προμήθεια 186 νέων ασθενοφόρων, το ΕΚΑΒ έχει τεθεί από κατάσταση επιφυλακής σε κατάσταση ‘’κόκκινου συναγερμού’’ με καθημερινές αποσύρσεις ασθενοφόρών λόγω βλαβών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές

2.       Η ψηφιακή αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ είναι επιτακτική ανάγκη     που δεν χωράει καθυστέρηση. Στην Αττική το ήδη υπάρχον σύστημα επικοινωνίας VHF είναι ανεπαρκές τόσο από πλευράς κάλυψης αλλά και αξιοπιστίας καθώς διανύουμε την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που οι επικοινωνίες έχουν πάρει ψηφιακή μορφή και το ΕΚΑΒ έχει γυρίσει σε απαρχαιωμένες μορφές επικοινωνιών που δεν αρμόζουν σε χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης και εγκυμονούν κινδύνους για την γρήγορη αλλά και ακριβή ανταπόκριση του ασθενοφόρου με όποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα συνεπάγεται για την ζωή του ασθενή.

3.      Επιτέλους να ισχύσει ο Νόμος για την λειτουργία των ΤΕΠ των νοσοκομείων, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη απεμπλοκή των ασθενοφόρων από την διαδικασία παράδοσης ασθενούς και να μειωθεί ο χρόνος άφιξης τους  προς τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

4.      Άμεσα  έκδοση  νέας προκήρυξης για την πρόσληψη μονίμων διασωστών , ώστε να καλυφθούν ελλείψεις που παρουσιάζονται από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από την υποστελέχωση παραρτημάτων και τομέων τόσο στην ηπειρωτική αλλά και στην νησιωτική Ελλάδα και άνοιγμα νέων τομέων  σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

5.         Πρόσληψη τεχνικού προσωπικού πανελλαδικά για την κάλυψη των αναγκών των  συνεργείων του ΕΚΑΒ.

6.      Αύξηση του ορίου των εκτός έδρας αποζημιώσεων για τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ λόγω του διπλασιασμού των διακομιδών από περιφερειακά νοσοκομεία , μετά από την μετάταξη των οδηγών των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ.

7.      Η αναβάθμιση της ειδικότητας του Διασώστη - Πλήρωμα Ασθενοφόρου σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.

8.      Έκδοση Υπουργικής απόφασης για Άδεια άσκησης επαγγέλματος στους      εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που κατέχουν  την ειδικότητα «Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου».

9.      Ειδική Αποζημίωση στο προσωπικό του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με ειδικά αεροπορικά μέσα. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν.4024/2011(Α΄226) να προστεθεί εδάφιο ως ακολούθως: Στα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β., που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με ειδικά αεροπορικά μέσα, για την παροχή Α΄ Βοηθειών σε ασθενείς, παρέχεται ειδική αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, κατά ώρα πραγματικής πτήσης. Να βγει άμεσα η τροπολογία για να μην χαθεί η αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για το 2014.

10.  Παρέμβαση του Υπουργείου για τον έλεγχο και την λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων.

11.  Ένταξη του ΕΚΑΒ στο ‘’Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης’’ που ανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας με σκοπό την στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα διακομιδών και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

                       Ο Γ. Γραμματέας

 

 

 

 

Μαθιόπουλος Γιώργος

                       Μπαρκονίκος Χρήστος

 



Είσοδος Χρήστη
Username
Password
Newsletter
Καταχωρείστε το e-mail σας και μάθετε όλα τα Νέα του σωματείου μας.